Розділ 6. Людина знання

Тільки дірявий глечик може намагатися стати
людиною знання з власної волі.
Тверезо-мислячої людини потрібно
затягувати на шлях хитрістю.
Знайдеться маса людей, які з радістю
захочуть навчатися, але ці не беруться до уваги.
Зазвичай вони вже з тріщиною.
Як пересохла сулія з гарбуза, яка на вигляд у порядку,
але починає текти в ту ж хвилину,
як тільки в неї наливають воду і з'являється тиск.
За хвилину її потрібно знову наповнювати водою.
Карлос Кастанеда, Колесо часу

    Звучить дивно, але прислухайтеся уважно: тільки "дірявий глечик" може намагатися стати людиною знання за власною волею. Я б навіть уточнив — за власною волею. Людину, яка тверезо мислить, потрібно заманювати на шлях знання хитрощами. Знайдеться безліч людей, які з радістю прагнутимуть навчатися, але вони не в рахунок — зазвичай, це ті, хто вже "тріщить по швах", як пересохлий глечик.

    Цей глечик наповнюють водою, але через тріщини вона швидко витікає і знову потрібно наповнювати. Це дуже чітка метафора, щодо шукачів або, як я їх називаю, "колекціонерів". Колекціонери знань та груп — вони скрізь усе чули, все знають, але глибини в них немає.

    Як казав один із майстрів, такі люди схожі на зерно, що впало в тернину чи на камінь. Як тільки воно проростає, одразу гине, бо ґрунт неглибокий. А в тернах його просто заглушують інші, непотрібні знання.

    Є багато таких людей, які втомилися від поверхової інформації, від безглуздих і прісних знань, що передаються через багато рук і втрачають свою сутність. Це схоже на воду, яка після тривалого проходження вже не насичує, не втамовує спраги. Тому маги, які тверезо мислять, не біжать за новими модними течіями — вони йдуть лише туди, де знання дійсно мають цінність.

    Маги не йдуть у магію заради цікавості, бо їх завжди тягне внутрішній поклик, вони шукають тих, кому ці знання справді потрібні. І часто трапляється так, що це самі Вищі сили направляють учня на шлях знання. Я помітив, що на мій курс з рунічної біоенергетики люди не приходять самі по собі — їх наче хтось приводить. Я пробував робити рекламу, запрошувати, але марно. Ніхто не приходить за покликом реклами — це завжди інші, приховані сили приводять до навчання потрібних людей.

    Багато хто приходить у магічні знання, немовби це чергове розважальне заняття. Але щойно це знання починає тиснути на них, створюючи реальні ситуації, в яких потрібно застосувати практичний досвід, вони відступають. Як тільки стає важко, вони губляться.

    Саме тому важливою є хитрість — знання повинно прийти в той момент, коли людині воно стає необхідним. Коли людина відчуває, що без нього вона не зможе існувати. Це той момент, коли маг або тверезо мисляча людина каже: "Нарешті, я вдома". Це відчуття втомленого подорожнього, який нарешті знайшов те, що шукав усе життя, — не відфільтровані чужими думками знання, а справжню суть, яка наповнює і змінює.

    На жаль, багато хто біжить на “пахощі” чогось "смачненького", як шакали або грифи, що збираються навколо павшої здобичі, проте це не дає їм справжньої поживи. Існує й інша категорія людей, схожа на персонажа з фільму "Аватар", коли герой Джек Саллі опиняється в новому племені. Йому кажуть: "Неможливо наповнити посудину, яка вже повна". Ті, хто приходять до магічних знань, часто вже настільки переповнені безкорисною інформацією, що нове знання просто не засвоюється. Це схоже на переповнений шлунок, який, хоча й повний, не дає поживи. Вони постійно голодні до справжніх знань, але не здатні їх засвоїти.

    Справжні знання є системними. Вони дають основу, каркас, який допомагає людині розвиватися, надаючи зрозумілу структуру. Багато хто натренувався володіти різними методиками, але ці методики лише захаращують свідомість. Людина може говорити про духовність, але ці слова часто залишаються порожніми, не доходячи до серця. Вони вимовляють правильні фрази, але це не виходить з глибини серця.

    Справжній маг живе за своїми власними правилами й передає знання, які можуть здаватися справжніми, але вони не дають того глибинного змінення, яке потрібне для еволюції свідомості. Тому, якщо ви дійсно налаштовані отримати справжні знання, шукайте системні підходи, але не очікуйте, що це буде легко. Ці знання можуть викликати велике внутрішнє напруження.

    Якщо у вас вже є "тріщини" у свідомості, якщо ви звикли відступати перед труднощами, то ці знання не для вас. Вони будуть вас ламати, немов тріснутий глечик, який не може втримати воду.

    Багато хто з людей втомлюється від усієї цієї плутанини, неправильних знань і поверхневого підходу. Вони настільки перевантажені цим обманюванням, що навіть не прагнуть рухатися вперед. Вони стають інертними й кажуть: "Які знання? Відчепіться від мене". Ці люди не готові до справжньої трансформації.

    Коли людина дивиться на багато речей і каже: "Це вже було, це вже не цікаво, я знаю, чим усе це закінчиться", вона втрачає інтерес до звичних подій. Іноді Вищі сили, чи інші сили використовують хитрість, аби залучити таких людей, адже їх уже важко зацікавити банальними шоу або примітивними прийомами. Хто дійсно шукає справжні знання, відповідають на поклик серця. Вони не реагують на дріб'язкові спокуси, але коли щось у серці "йокнуло", коли виникає відгук — це варто досліджувати.

    Однак знання не розкривається одразу і повністю. Неможливо отримати його відразу, знання дається поступово. Спочатку потрібно засвоїти одну частину, усвідомити її і лише тоді йти далі. Тому людей, які вже практикують якусь магічну дисципліну, заповнити чимось новим стає важко. Наприклад, ті, хто практикують руни, часто відчувають, що їм чогось бракує, немов після гарного обіду, але все одно залишаються трохи голодними. Це схоже на те, як після вечері в ресторані людина все одно відкриває вдома холодильник — ресторанна їжа не насичує так, як домашня.

    Отже, навіть практикуючі маги, які вже володіють певними знаннями, можуть відчувати, що їм чогось не вистачає. Але коли вони намагаються засвоїти нове знання, це нагадує наливання води в повну склянку — вода не вміщується. Тому багато магів намагаються зберігати свій "обсяг" напівпорожнім, щоб залишався простір для нових знань. Це дозволяє знанням циркулювати, оновлюватися і процес навчання стає безкінечним.

    Якщо подивитися на магію тверезо, то виявиться, що в ній неможливо дійти кінцевої точки. Це не схоже на традиційне навчання в інституті, де ти здобув освіту і можеш рухатися далі, не отримуючи нових знань, окрім набутого досвіду. У магії процес пізнання нескінченний: чим більше ти дізнаєшся, тим більше усвідомлюєш, скільки ще не знаєш. У магії потрібно бути постійно готовим до нових уроків, інакше життя само навчить тебе через несподівані випробування.

    Знання у магії завжди застосовуються і постійно розвиваються. Тому жодна тверезо мисляча людина не прийде в магію просто так, за власним бажанням. Це шлях, який вимагає безперервного навчання і розвитку.

    Тому, хто приходить у магію з думкою "дай-но я спробую", зазвичай дуже швидко вибиває з цього шляху. Це схоже на карусель, яка крутиться на великій швидкості: центробіжна сила просто викидає того, хто не має сили або не тримається за знання. І це стосується не лише магії, а й будь-якої іншої сфери. Якщо ти не заглиблюєшся, не наближаєшся до центру, тебе неодмінно відкине на периферію, тому що твої корені недостатньо міцні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розділ 1. Усвідомлене сприйняття

Розділ 3. Поля енергії

Розділ 2. Бути магом

Передмова. Утворюючи нову реальність

Розділ 4. Зберігати рівновагу

Розділ 5. Навчитися бачити